Gehaakte retro onderzetter


Materiaal: 10 g. katoen, haaknaald 3

Patroon

Let op: De stokjes en vasten in dit patroon worden niet óp een stokje uit de voorgaande toer gehaakt maar tússen stokjes.

Kleur A
Toer 1: Maak een opzetlus, haak 8 lossen en vorm een ring door een halve vaste in de opzetlus te haken.
Toer 2: Haak 3 lossen en dan 19 stokjes in de ring. Sluit de toer met een halve vaste in de bovenste van de drie lossen aan het begin van deze toer.
Toer 3: Haak 3 lossen en een stokje vóór het eerste stokje van de onderliggende toer. Haak twee lossen, haak twee stokjes tussen het tweede en derde stokje. Herhaal deze 2 lossen, 2 stokjes, telkens twee stokjes in de voorgaande toer overslaand. Eindig met twee lossen en een halve vaste in de bovenste van de drie lossen aan het begin van de toer. Je hebt nu tien stokjesparen en tien gaatjes daartussen. (Let op: de tekening laat negen zien, maar wordt nog aangepast. Het moeten er tien zijn.)

Knip de draad af en ga verder met kleur B
Toer 4: Hecht aan met een halve vaste in de opening tussen twee stokjesparen. Haak 3 lossen en vervolgens drie stokjes in diezelfde opening. Haak vier stokjes in de volgende opening en herhaal dit in alle openingen. Sluit af met een halve vaste in de bovenste van de drie lossen aan het begin van de toer.
Toer 5: Haak zes stokjes tussen het tweede en derde stokje en een halve vaste tussen het vierde en vijfde. Herhaal deze zes stokjes en halve vaste, telkens om de twee stokjes van de onderliggende toer.
Toer 6: Haak acht stokjes tussen het derde en vierde stokje en een halve vaste op de halve vaste van de voorgaande toer. Herhaal deze acht stokjes en halve vaste, telkens om de drie stokjes en op de halve vaste van de onderliggende toer.

Knip de draad af en ga verder met kleur A
Toer 7: Haak zeven vasten tussen de acht stokjes van een bloemblad en haak een hele grote vaste tussen het derde en vierde stokje van toer 4. Herhaal deze zeven gewone en één grote losse voor alle bloemblaadjes en sluit af met een halve vast in de eerste losse van de toer.

Schema

Symbolen
losse = o
halve vaste = •
stokje = Ŧ
vaste = +

Afwerken: Hecht draden af en leg onder een natte doek tot doek en haakwerk droog zijn.

Op dit patroon rust auteursrecht. Gebruik het en geef het door, maar verkoop het niet.

Veel haakplezier en deel jouw onderzetters in een comment als je wilt!